Familieportret: Gen V – 1.1.2.2.1 – Herman de Goede en Maria Anna (Maartje, Marijtje) van Eks (Ecks) (1793 – 1852)

Verborgen Verleden – de petite histoire van mijn eigen familie. In het pre-pc-tijdperk heb ik aardig wat gegevens verzameld. Mijn zolderarchief: Veel getypte velletjes en systeemkaarten, inmiddels slecht leesbare fotokopietjes en een paar ordners correspondentie. Anders dan nu moest je het archief in en kreeg je het stof van de eeuwen in de neusgaten. In 1984 ben ik gestopt om mijn carrière een beetje op gang te helpen. De laatste jaren ben ik er weer een beetje ingedoken. Ik beperk me tot ca 1880 en daarvoor. Vanaf 1880 geloof ik het wel. Dan worden het zulke grote aantallen (wij waren een katholieke familie) en de genealogische chaos van de moderne tijd daar heb ik geen trek in. Om mijn gegevens niet verloren te laten gaan maak ik zo af en toe van een gezin een complete levensloop.
Zo heb ik nu de (1e versie) van het verhaal van Herman de Goede en Maria Anna (Maartje, Marijtje) van Eks (Ecks) gereconstrueerd.

Herman en Marijtje leefden van 1793 tot 1853 in Beverwijk en Schoten (nu Haarlem Noord) en kregen in die periode 10 kinderen. Zij leefden in een tijd van grote veranderingen. Aanvankelijk ziet het er goed uit maar vrij snel wordt het oorlog en beginnen de problemen. Herman is van de laatste lichting 1813 van Napoleon en moet als soldaat naar Frankrijk. De meeste kinderen van Herman en Marijtje worden niet oud en de jongste zoon overlijdt als 17-jarige in het Eerste Gesticht van Veenhuizen. .

Het gezin van Herman en Marijtje heeft het – net als de meeste andere mensen van de lagere klassen in Nederland en Europa – (lees het overgrote deel van het volk) in die tijd – heel moeilijk gehad. Grote armoede, veel ziektes en men werd niet oud.

Bekijk dit familieportret door op deze link te klikken
//www.genealogiegoeden.nl/Gezin Herman de Goede en Marijtje van Eks 1793 – 1852.pdf