Jaarbulletin 49 van het Historisch Genootschap Midden Kennemerland

Vorige week is het Jaarbulletin 49 van het Historisch Genootschap Midden Kennemerland verschenen. Eigenlijk is het geen jaarbulletin maar een fraai (door Arie van Dongen) vormgegeven jaarboek bestaande uit 150 pagina’s op mooi papier en deels in kleur. Vol met verhalen over de geschiedenis van Midden-Kennemerland.

En éen van die verhalen – met gepaste trots – is van mijn hand, n.l alweer het vierde deel van de familiekroniek De Goede (27 pagina’s). Het resultaat van vele uren archief- en literatuuronderzoek in het afgelopen jaar. Deel 1, 2 en 3 van de kroniek zijn al in de jaarbulletins van 2020, 2021 en 2022 gepubliceerd.

Hoofdpersoon in dit deel is Chris de Goede (1795-1821) die in 1815 deelnam aan de slag bij Waterloo.
De Franse tijd is voorbij en de Verenigde Nederlanden gaan o.l.v. Koning Willem I een nieuwe start maken. Met Chris loopt het helaas niet goed af! Ik heb in het verhaal ook heel veel over het dagelijks leven in de vier Wijken, (Beverwijk, Wijk aan Duin, Tusschenwijk en Wijk aan Zee), Velsen en Spaarnwoude verwerkt. De familiekroniek is daardoor vooral een Kroniek van Midden-Kennemerland geworden en dat was precies de bedoeling. In het volgend deel (2024) zal mijn betbetovergootvader Jan de Goede (1798-1871) de hoofdrol spelen, die als enige de stam De Goede in mannelijke lijn voortzette. Zonder Jan en zijn echtgenote Jannetje Bloodshooft waren er geen De Goede’s in Midden-Kennemerland geweest.

U kunt het Jaarbulletin kopen bij Museum Kennemerland, maar nog beter is om lid te worden van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (vanaf € 17,00 per jaar), zodat u niet alleen het Bulletin krijgt toegestuurd maar ook kunt profiteren van het aanbod aan lezingen ed. Zie hun website www.hgmk.nl

Wim de Goede